Trøndere saksøkte norsk agent for kjøp av feriehus i Brasil. Tapte sak og ble dømt til å betale saksomkostninger som nesten var like høye som kjøpesummen i tillegg.
Publisert: 14. oktober 2016
Det som trønderne trodde skulle bli et hyggelig ferieparadis, endte i stedet opp med milliontap i tillegg til saksomkostninger med til sammen tre kvart million kroner. Dette fremgår av en dom avsagt av Borgarting lagmannsrett i går. Jeg selv bistod agenten som ble frifunnet for et omfattende erstatningskrav fra de uheldige kjøperne.
Frem til 2007 gjorde mange nordmenn anskaffelse av leiligheter i Brasil, men plutselig ble det en brå stans i denne form for luksusinvesteringer. Dette skyldes at Økokrim dette året slo til i tidenes største «gjengprosjekt», kalt «Operasjon Nemesis» (betyr gjengjeldelse/hevn). Prosjektet var et norsk prosjekt i samarbeid med brasiliansk politi, og gikk der under navnet «Operasjon Paradis». Ordbruken var egentlig treffende, særlig for de som forsøkte å gjøre kupp ved risikofylte investeringer der borte, langt fra vinterlandet Norge.
Nesten samtidig med dette kom finanskrisen, og prisene på ferieleiligheter i Brasil ble med dette halvert med en gang. Slik er det fortsatt, nå ti år senere.
Mange av prosjektene som ble påbegynt i 2006 og i begynnelsen av 2007, ble aldri ferdigstilt som følge av det som inntraff. De som ikke var så heldige at prosjektene var ferdige, endte derfor opp med å tape hele investeringen i stedet.
Det var dette som var tilfellet for trønderne som fikk sin dom i går, ti år etter at innbetalingene ble foretatt.
Rettsmaraton
Trønderne startet rettsmaratonet for noen år siden mot den norske agenten som solgte leilighetene for selskapet i Brasil, og krevde at denne personlig ersattet den mislykkede investeringen. De tapte i tingretten og anket så videre til Borgarting lagmannsrett. Det var dom i denne saken som falt i går.
I den ferske dommen fremgår det at trønderne verken ble hørt med at den norske agenten hadde opptrådt som eiendomsmegler med det ansvar som tilligger slike, at han var ansvarlig etter aksjeselskapsloven eller på noen måte hadde handlet uaktsomt. Det fremgår videre, at trønderne i stor grad hadde seg selv å takke. Eller som lagmannsretten formulerer det i dommen:
Agenten kan heller ikke bebreides for den manglende sikkerhet for kjøpesummen. Etter lagmannsrettens oppfatning ga de frivillig avkall på den sikkerhet som lå i kjøpekontraktens punkt 3, hvoretter betaling skulle skje eller hvert som leiligheten ble bygd. Ettersom byggingen av prosjektet aldri kom i gang, ville tapet ha blitt begrenset til reservasjonsgebyret og 20 % av kjøpesummen dersom de ikke hadde gått med på å innbetale alt forskuddsvis. mot at de fikk en rabatt på 10 %.
Agenten kunne etter lagmannsrettens syn naturlig nok heller ikke lastes for verken finanskrisen eller Økokrims operasjoner i utlandet.