Illustrasjonsbilde
Mer business i barnevern. Dette øker fare for korrupsjon og kan skade barn.
Publisert: 13. mars 2015
Oljeeventyret er på hell, og regjeringen ønsker seg nå "fart" i andre næringer. En av disse synes å være barnevernet.
Allerede tidlig i fjor bestilte regjeringen en rapport om de økonomiske mulighetene for private investorer i norsk barnevern. Rapporten forelå for noen måneder siden (Varde Hartmark: Markedsanalyse av barnevernstjenester. Rapport desember 2014). Rapporten må sees i sammenheng med barneministerens svar til Stortinget forrige måned, og som vi har omtalt her.
I dag reagerer også Fellesorganisasjonen (FO). Dette er profesjonsorganisasjonen for 27.000 barnevernspedagoger, sosionomer og andre som arbeider med familier og barn.
Bare det faktum at regjeringen har bestilt en markedsanalyse er forstemmende, og blant annet barnas perspektiv, kvalitet og annet som gjelder barnevern er tilnærmet fraværende i rapporten, skriver forbundsleder skriver forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO i dag.
I følge Kvisvik og FO kjøpte Bufetat private kommersielle tjenester for ca. 1 milliard kroner i 2013, hvorav det meste ble kjøpt av Wallenberg-familiens selskap Aleris, det Londonbaserte fondet Argan Capital, svenske Procuritas eid av Team Olivia og Adofson-brødrenes ulike investeringsselskap. I tillegg kommer private tjenester kjøpt direkte av barneverntjenestene overfor mindre private kommersielle aktører, som omtalt i artikkelen vi skrev i februar i år.
Vi er enige i det Kvisvik skriver, og særlig det at regjeringen ikke synes å se forskjellen mellom barnevern og det å for eksempel bygge anlegg som vei og tunnell. Vi er imidlertid ikke enig i påstanden om at det bare er barna som betaler prisen. Den påstanden er for unyansert.
Denne prisen betales også av foreldrene, og resten av det samfunnet. Det er en kjensgjerning at feilaktige avgjørelser i slike saker vil kunne traumatisere og ødelegge mennesker for fremtiden - og istedet plassere dem under NAV- og helsevesenets budsjett. Da er det ubegripelig at privatisering av slike tjenester skal foretrekkes ut fra isolerte økonomiske betraktninger.
For øvrig tør vi påstå at kommersialisering av barnevern, øker risikoen for korrupsjon - særlig ved at de private kommersielle aktører kopler seg opp mot de som har "tilgang" til oppdragene og på forskjelige måter gir kickback til dem ved "tildeling av barn". For ikke lang tid siden kom for eksempel en amerikansk dommer i "skade" for slik fristelse. Han ble dømt til langvarig fengselsstraff.
Det er vanskelig å forstå at ikke myndighetene ønsker å unngå faren for dette - og ser at dette er samme problemstilling som privatisering av politimyndighet.