Barnevernmyndighetene hevder kritikken er uberettiget, men den er skapt av etaten selv.
Publisert: 30. april 2016
Flere barnevernledere frykter at all kritikken som fremsettes mot barnevernet av misfornøyde brukere, advokater, psykologer og andre fagfolk, vil ramme alle de barn som virkelig trenger hjelp. Resonnementet er at all kritikken ødelegger for barnevernets tillit hos dem.
Resonnementet er feil. Grunnlaget for for kritikken er skapt av etaten selv.
Kritikken mot norsk barnevern er både generell og gjelder konkrete saker. Den kommer først og fremst fra statens egne kontrollinstanser som fylkesmenn, helsetilsyn og Riksrevisjon.
Disse kontrollinstansene har slaktet etaten ved sine kontroller gjentatte ganger siste årene, uten særlige forbedringer har funnet sted. Se for eksempel:
Svikter i halvparten av sakene
Dystert bilde av norsk barnevern
Videre har nyhetsbildet de senere år vært preget av omfattende arbeidskonflikter innad i barnevernetaten, som åpenbart har gått ut over de ansattes prestasjon.
Dette i seg selv, og ihvertfall sett i sammenheng med overnevnte kontrollinstanser kritikk, ville nok medført fullstendig restrukturering av en privateid storbedrift.
I denne sammenheng er det viktig å merke seg, at det i barnevernetaten (kommunene og private institusjoner m.m.) arbeider ca. like mange som i norsk politi (ca. 13.000 mennesker). Bare på de kommunale barnevernkontorene arbeider nesten 6.000 mennesker.
For eksempel kan følgende konflikter fra etaten nevnes:
Orkdal
Målselv
Lister
Ski
Hedmark
Det har vært tilsvarende nyhetsoppslag om arbeidsmiljø hos private som har levert rene barneverntjenester. Se for eksempel her.
Det har til slutt den senere tid også kommet noe kritikk fra "brukere", advokater, psykologer og andre som arbeider med barnevernsaker. Det må da være åpenbart at det ikke er disses skyld at det er blitt som det er blitt. Denne senere tids kritikk, er jo bare toppen av et isfjell vi har.