Færre akuttvedtak og flere i beredskapshjem!

Illustrasjonsbilde

Færre akuttvedtak og flere i beredskapshjem!

Økning med 15 prosent fra 2014 til 2015 viser ny statistikk. Dette til tross for færre akuttvedtak i perioden!

Publisert: 16. august 2016

Stadig flere barn plasseres i beredskapshjem, i påvente av at barnevernet bestemmer hva som skal skje med dem. Dette til tross for at det i samme periode ble truffet færre akuttvedtak fra barnevernets side.

Fra 2014 til 2015 var økningen av barn i beredskapshjem på hele 15 prosent, slik at det ved inngangen til 2016 var ca. 800 barn som var plassert under en slik midlertidig beredskapsordning. Det er Bufdir som opplyser om disse tallene.

Beredskapshjem er fosterhjem som på kort varsel, gjerne i løpet av noen timer, kan ta imot barn og unge som er i en akutt situasjon.

Beredskapshjemmet skal ha omsorgen for barnet inntil det kan overføres til langtidsplassering i ordinært fosterhjem, hos familie eller tilbakeføres til biologiske foreldre.

Barn kan tvangsplasseres i beredskapshjem ved akuttvedtak truffet av barnevernleder i medhold av barnevernloven § 4-6, 2. ledd. Vilkåret for dette er at det er fare for at barnet tar vesentlig skade av å forbli i hjemmet.

Akuttvedtak skal godkjennes av en fylkesnemndsleder innen 48 timer, og foreldre eller barnet selv om det er fylt 15 år, kan klage vedtaket til Fylkesnemnda. En slik klage må da behandles av nemnda i løpet av en uke.

En mindre del av akuttplasseringene er frivillige tiltak mellom foreldre og barneverntjeneste (4-6, 1. ledd).

Færre akuttvedtak
Det var en økning på 45 prosent av bruken av akuttvedtak fra barnevernets side fra 2008 frem til 2013. Fra 2013 til 2014, ble det motsatt en nedgang som kurven nedenfor viser, og det ble i 2014 foretatt 1.504 akuttplasseringer av barn i beredskapshjem. I følge Sentralenheten for fylkesnemndene, har denne nedgangen fortsatt også gjennom 2015 i omtrent samme størrelse.

Den konstaterte økningen av barn i beredskapshjem i fjor, som det er Bufdir som har opplyst om, fremstår ut fra dette som ulogisk. En mulig forklaring kan være at en noe mindre andel akuttplasserte barn enn tidligere, som tilbakeføres til sine foreldre. En annen mulig delforklaring kan være at "beredskapshjembarn" i løpet av 2015, gjennomsnittlig ble værende lenger i beredskapshjemmene enn det som har vært tilfellet tidligere år.

Barn med adferdsproblem
Akuttplasseringer av barn med adferdsproblem på institusjon i medhold av barnevernloven § 4-25, var som det fremgår av kurven stabilt i samme perioden og var gjennomsnittlig på ca. 320 pr. år.

Ved inngangen til 2016 var det totalt 1.230 barn plassert på barneverninstitusjon.

Klagebehandlingen
Klagebehandlingen av akuttsaker skjer normalt summarisk ved et nemndsmøte hos en nemndsleder, og avvikles på tre timer. Partene gis da anledning til å forklare seg, og unntaksvis godtas noe bevisførsel. Dersom nemnda ikke tar klagen til følge, kan saken klages videre til tingretten som overprøvingssak. Da tar det gjerne flere måneder før dom bli avsag.

Vår egen erfaring og statistikk viste i fjor at stadig flere får medhold i klage over akuttvedtakene, enten i Fylkesnemnda eller ved domstolens senere behandling. Les mer om det her.


Del denne siden: