Spår fall for juristyrket

Spår fall for juristyrket

I 2014 kom juristyrket på 15. plass i en vekstoversikt over ulike yrker. I en ny NHO-rapport, spås det nå nedrykk til 20. plass for kommende 20 år.

Olav Sylte

Forfatter: Olav Sylte
Publisert: 8. januar 2018

Juristyrket kom nettopp så vidt med på topp 20-listen til NHO. Listen angir hvilke yrker som vil være relevante i arbeidslivet om 20 år. Det er Reform Institute i Sverige som har kommet frem til dette, i en rapport utarbeidet for Næringslivets Hovedorganisasjon i forbindelse med NHOs årskonferanse tirsdag 9. januar. Du finner hele rapporten her.

Det fremgår av rapporten, at juristyrket økte 17 prosent i omfang i femårs-perioden frem til 2014, og den gang havnet på 15 plass. I den nye rapporten som nå gjelder 20 år fremover i tid, er det spådd at juristyrket vil rykke ned til 20. plass, dvs. en bunnplass.

Det er i rapporten spådd at det om 20 år bare vil være behov for ca. 3.000 flere jurister enn det er i dag. Dette antas å innebære en reell nedgang i behovet for juristenes profesjon, sammenlignet med forventet vekst i samfunnet i samme fremtidsperiode. I tillegg utgjør spådommen en 25 prosent nedgang på listen som sammenligner de ulike yrkene, fra 20. til 15. plass.

I 2014 var det veterinærer og oljearbeidere som var på topp. I den nye rapporten, er det lærere og programutviklere som vil komme best ut. Det er spådd behov for over 50.000 nye lærere og ca. 25.000 programutviklere. Samtidig spås at flere yrker vil forsvinne helt og at nye vil dukke opp.

Du finner hele rapporten her.

Del denne siden: