Illustrasjonsbilde: Gettyimages
Mor bortførte barnet til England under barnefordelingen, og gjemte det for far og norsk rettsvesen. Nå har High Court of Justice satt foten ned. Mors medhjelpere har fått varsel om fengselsstraff.
Forfatter: Olav Sylte
Publisert:
17. juni 2016
En norsk far har nå fått medhold i High Court of Justice om tilbakeføring av et barn til Norge, etter at mor tok med seg barnet og flyttet til London uten hans samtykke. Bortføringen skjedde i fjor i forbindelse med barnefordelingssak, og avgjørelsen i High Court falt denne uka.
Beslutningen er ikke bare streng overfor moren som nektet å returnere med barnet, men også overfor dem som måtte "hjelpe" moren i tiden fremover med videre "sabotasje". Dersom hun ikke returnerer slik High Court of Justice nå har bestemt eller forhindrer at faren kan hente barnet i London selv, risikerer hun fengselsstraff. Det samme gjør de som måtte hjelpe henne med videre sabotasje. High Court of Justice har i dommen uttalt følgende om dette:
IMPORTANT WARNING
If any other person who knows of this order and does anything which helps or permits her to breach the terms of this order they may be held to be in contempt of court and may be imprisoned, fined or have their assets seized.
Det er strenge straffer for denne type sabotasje av kontakt mellom barn og forelder, og det hjelper lite å påstå falske negative forhold om den annen forelder som unnskyldning for handlingen. For noen måneder siden ble ei mor ved Stavanger tingrett dømt til 6 måneder ubetinget fengsel for lignende forhold (TSTAV-2015-82363 ). I denne dommen uttalte retten:
Videre er det skjerpende at A, bare dager etter at hun har fremmet sak for norske domstoler om bosted for barnet, valgte å ta jenta ut av landet mot fars samtykke og vilje. Dette grenser mot selvtekt. I Gulating lagmannsretts dom LG-2001-1643 heter det på side 4:
«Det verserer en rekke barnefordelingssaker for domstolene og det foreligger en rekke dommer på dette området som barnas foreldre skal forholde seg til. Det er av vesentlig betydning for barns velferd at foreldrene forholder seg korrekt til de avgjørelser som er truffet. Det er således av vesentlig betydning at domstolenes avgjørelser i slike saker blir respektert av de personer avgjørelsene retter seg mot. Sterke allmennpreventive hensyn tilsier etter lagmannsrettens skjønn forholdsvis strenge reaksjoner ved overtredelse av straffeloven § 216»
Retten deler dette synspunkt og legger det til grunn ved straffutmålingen.
Advokatfirmaet Sylte representerte faren i saken fra High Court of Justice. Det ble også gitt bistand fra det norske Justis- og beredskapsdepartementet.