Advokat Olav Sylte
Vår statistikk for akuttvedtak siste måneden. Vi er fornøyd med utviklingen!
Publisert: 10. juli 2015
Foreldre "vinner" stadig oftere over barneverntjenesten, ihvertfall viser vår statistikk for akuttsaker det. Vi tror det har en sammenheng med den store oppmerksomhet norsk barnevern har fått den siste tiden.
Bare siste måneden, har fylkesnemnda eller domstolen gitt foreldrene medhold i 5 saker om akuttvedtak, hvor barnevernet har foretatt plasseringa av barn etter akuttbestemmelsene i barnevernloven. Dette innebærer at foreldrene har vunnet i mer enn 50 prosent av sakene, i denne sakstypen som vi har hatt til behandling i perioden. Gamle ordtak om at barnevernet "vinner 9 av 10 saker", passer ikke særlig godt inn med det.
De aktuelle 5 akuttsakene hvor foreldrene ble gitt medhold den siste måneden, er:
Krsand tingretts sak 15-70801
Fylkesnemnda i Oslo og Akershus 15/579
Fylkesnemnda i Oslo og Akershus 15/569
Fylkesnemnda i Oslo og Akershus 15/570
Fylkesnemnda for Troms og Finnmark 15/180
Forrige statistikk vi publiserte gjaldt omsorgsovertakelser og ikke akuttsaker slik vi publiserer nå, og den viste for øvrig at foreldrene vant hver tredje omsorgssak. Den statistikken gjaldt dessuten for andre halvår av 2014, mens den vi nå presenterer gjelder for siste måneden.
I tillegg til disse 5 tilfellene, har barnevernet på egenhånd opphevet 2 vedtak og tilbakeført barna til hjemmet i saker vi har hatt siste måneden. Det siste tilfellet skjedde så sent som i går kveld.
I fire av de nevnte tilfellene hvor rettssystemet avgjorde utfallet, ble vedtaket opphevet allerede i nemnda. I det fjerde tilfellet, måtte saken bringes inn til retten, før retten bestemte at det ikke var grunnlag for bortplasseringen som da hadde funnet sted over flere måneder.
Alle de nevnte sakene er behandlet av advokater ved vårt kontor. Vi kjenner ikke andre advokatkontorers statistikk, og oppfordrer dem til å publisere den slik vi gjør.
Vi mener det er viktig at verifiserbar og anonymisert statistikk blir kjent, fordi enkelte aktører innen det offentlige ved usaklig generalisering og noe som ligner ryktemakeri, forsøker å redusere foreldres adgang til å klage over vedtak. Ihvertfall muligheten til å klage til domstolen.