Publisert: 25. november 2014
Foto: Regjeringen
BARNEMINISTEREN VIL NOK BLI HØRT
-i hvert fall i Strasburg!
Barneminister Solveig Horne mfl FRP-stortingsrepresentanter foreslo i 2011 at alle Fylkesnemndene skulle nedlegges i sin helhet, og at myndigheten skulle overføres til de vanlige domstolene.
Så kom valget, og etter det husker de fleste at lite har skjedd. Snart møter hun seg selv i døra.
Skulle instruere regjeringen
Barneministeren mente den gang for 3 år siden, at Stortinget skulle instruere Regjeringen til å igangsette straksomlegging av hele systemet. Nestleder Sandberg bekreftet det samme i mediene i etterkant.
Etter at FRP selv kom i regjering, har de ihvertfall ikke instruert seg selv.
Akutt rettssikerhetsproblem
Horne begrunnet forslaget den gang med et tilsynelatende akutt behov for rettssikkerhet.
Hun var tydelige på at det var prinsipielt viktig at alle som har så alvorlige saker til behandling, skal få behandlet dem i rettsapparatet - altså før effektuering finner sted.
-det anses som viktig at beslutninger som fattes i saker mellom to parter (i tilfellet med fylkesnemndene en kommune og en privat part) er lagt til rettsapparatet, for å sikre en mest mulig lik behandling av sakene - ikke bare fra sted til sted, men også fra saksfelt til saksfelt, uttalte barneministeren den gang.
Avledningsmanøvere
Det ser ut som at barneministeren og hennes partifeller den senere tid har innkalt mange som har skrevet om temaet til hovedstaden.
Ministeren og hennes partifeller har nok hatt et håp om at kritikken ikke skal bryte løs - og har forsøkt å bytte tillit mot at møtedeltakerne kan få fiffe opp sin facebookprofil.
Statsråden har også igangsatt en annen manøver. Hun har markedsført at det er igangsatt gransking av fylkesnemndene.
Denne granskingen ser vi nå hva egentlig er.
Alle landets advokater har fått utdelt et spørreskjema. Her blir vi spurt om hvordan vi liker de forskjellige nemndene, hvordan vi blir mottatt, hvordan vi oppfatter kommunens representanter blir mottatt og annet som ikke vedgår det spørsmål saken gjelder.
Hvorfor spurte de oss ikke den gang i 2011?
Brudd på EMK art. 13
Fylkesnemndene er i dag i strid med EMK art. 13, for ordningen fremstår ikke utad som en uavhengig dømmende instans.
Det hjelper ikke spørre oss advokater om vi liker nemndene for det. Det er ikke det spørsmålet dreier seg om.
Bruddet med EMK ligger ikke i at nemndene eksisterer eller benyttes, eller at advokatene blir dårlig eller godt mottatt, men i at vedtak derfra tillates effektuert før domstolsbehandling har funnet sted.
Vi har p.t. en slik sak til behandling i Høyesterett, og dette med barneministerens uttalelser fra 2011 inngår i argumentasjonen.
Dersom Høyesterett ikke er enig, vil saken måtte gå videre.
Da vil den gå til menneskerettighetsdomstolen, som vil måtte vurdere betydningen av barneministerens oppfatning av fylkesnemndene de siste årene. Hun er jo tross alt landets øverste barnevernsjef.
Barneministeren må bli hørt
Det fremstår ihvertfall som en mulighet, at barneministeren vil bli hørt - i Strasburg.
Menneskerettighetsdomstolen kan ikke godta nemndene som domstol, når ikke engang landets barneminister "godtok" ordningen for et par år siden.
Norge vil eventuelt måtte prosedere på at Horne hadde "underutviklet" kunnskapsnivå i 2011, da hun uttalte dette på Stortinget .
Barneministeren bør gi instruks
Barneministeren bør gi beskjed til nemndene, at deres vedtak ikke skal kunne effektueres før domstolsbehandling har funnet sted.
Det er ikke nøvendig med lovendring for dette, slik at effektueringsbestemmelsen i barnevernloven § 4-13 blir fjernet.
Det er tilstrekkelig at barneministeren gir instruks om lovtolkningen, om at 4-12 vedtak fra nemnda ikke skal effektures om private parter ber om utsatt iverksettelse - om det ikke er truffet såkalt akuttvedtak.
Dette følger allerede av EMK art. 13, jf. menneskerettighetsloven § 3 - og går foran nevnte bestemmelse i barnevernloven.
Barneministeren kan således bare minne nemndene om å følge menneskerettighetsloven som gjelder, og som går foran barnevernloven.
Det er uforståelig at dette ikke allerede er gjort. Dette koster jo ikke som helst - og alle vil være fornøyd med barneministeren og regjeringens innsats.
Les hele uttalelsen som Horne hadde i Stortinget i 2011, og som du finner her.
Andre relevante artikler: