Publisert: 20. oktober 2014
Foto: Illustrasjonsbilde
KOMMUNALPOLITIKERE BLIR INHABILE I BARNEVERNSAKER
-kan være tilstrekkelig å sitte i kommunestyret!
Politiske verv i kommunestyre eller helse- og omsorgskomiteen kan lett medføre inhabilitet i barnevernsaker, både som nemndsmedlem for fylkesnemnda og som meddommer for domstolen. Det synes nå Frostating lagmannsrett å ha bestemt.
Lagmannsretten uttalte:
"Det foreligger flere omstendigheter som iallfall samlet sett fører til at (meddommeren) ikke oppfyller kravet til synbar upartiskhet. Hun er ansatt i (kommunen) som lærer, og derved knyttet til kommunen som arbeidstaker. Viktigere er at hun er medlem av kommunestyret, og ikke minst at hun er medlem av underkomiteen for helse og omsorg, som barnevernet hører inn under. Derved har hun indirekte en tilknytning til den aktuelle saken, som ikke kan godtas for den som skal være dommer."
Prinsipielt spørsmål
Saken ble brakt inn for lagmannsretten av den private part på prinsipielt grunnlag, for å få en høyere rettsinstans til å ta stilling til spørsmålet. Dette fordi mange som står på listene som brukes til utrekning av "alminnelig medlem" eller "meddommer" i dag, nettopp har slike politiske verv.
Det var barnevernet selv som påstod inhabilitet, fordi den aktuelle politikeren som var trukket ut var medlem av et politisk parti, hvor et annet medlem hadde vært kritisk til barnevernet. Les mer om det her.
Tilstrekkelig å sitte i kommunestyret eller utvalg
Lagmannsrettens formulering "(v)iktigere.." og "ikke minst?" indikerer at det kan være tilstrekkelig at vedkommende sitter enten i kommunestyret eller deltar i helse- og omsorgskomiteen, dvs. ikke engang ansatt i kommunen.
Betydningen av dommen
Dommen innebærer at fylkesnemnder og domstoler nå må få rutiner for å avklare om de som står på listene de benytter har slike politiske verv, slik at de ikke trekkes ut i saker som gjelder egen kommune.
Uansett skal sakens parter informeres om hvilket eventuelt engasjement de har, slik at partene kan ta stilling til om de ønsker å fremme inhabilitetsnnsigelse.
Dette gjelder både nye og verserende barnevernsaker som er til behandling i systemet.
Kan medføre gjenopptakelse
Inhabilitet er en slik saksbehandlingsfeil at den også kan medføre gjenopptakelse av tidligere sak - slik at verken 1-års regelen eller bestemmelsen i barnevernloven § 4-21 får anvendelse.
Les flere av våre artikler her.