Publisert: 5. oktober 2014
POLITIKERE VIL OFTE BLI INHABILE I BARNEVERNSAKER
-ihvertfall om de er medlem av helse- og omsorgskomite!
Det var barneverntjenesten som anførte at det forelå inhabilitet, ved at:
"Partiet x (hvor meddommeren var medlem) har markert seg ved et generelt skepsis syn på barnevernet. Y (meddommerens partikollega) har i media flagget sterk krtikk av barnevernet og bedt kontrollutvalget ta affære. Dette var publisert blant annet i (avis). Det antas at dette var drøftet i partigruppen på vanlig måte i forkant. Siste utspill fra (partiet) var i juni 2014, da det var hevdet at fylkesmannens kontroll av barnevernet ikke var tilstrekkelig."
Det ble også vist til at den private part (foreldren) i en blogg hadde gjengitt at det aktuelle partiet hadde skrevet dette, hvilket barnevernet i seg selv anså som "problematisk".
Den aktuelle meddommeren svarte til tingretten på disse anklagene, at vedkommende aldri hadde diskutert med sin kollega dette som vedkommende uttalte til avisa. Hun opplyste også at dette ikke var blitt diskutert i partiet overhodet, slik barnevernet insinuerte. Hun mente hun var habil til å fungere som meddommer i saken.
Tingretten mente på sin side, mente at det faktum at meddommeren var ansatt som lærer i kommunen, og at hun var politiker og var medlem av helse- og omsorgskomiteen, gjorde vedkommende inhabil uansett - riktignok sammenholdt med at barnevernet mente at hun var dette (på et annet grunnlag).
Tingretten brukte således ikke direkte det barnevernet anførte som inhabilitetsgrunn, utover at protesten ble vektlagt ved vurderingen som nevnt.
Svært mange som trekkes ut som alminnelige meddommere og nemndsmedlemmer i Norge, er politikere - og en ikke uvesentlig del av disse er ansatt i kommunen og er eller har vært medlemmer av helse- og omsorgskomiteen i kommunen .
Avgjørelsen innebærer at advokater som har barnevernsaker som arbeidsfelt, nå må gå gjennom sakene de har hatt siste året og se om det finnes avgjørelser i foreldres disfavør - hvor det har deltatt slike personer. I så fall må disse sakene straks kunne gjenopptas uavhengig av 1-års regelen. Regelen må gjelde begge veier, ikke bare når det er barnevernet som påstår inhabilitet.
Videre må advokatene passe på løpende og fremtidige saker, at de medlemmene som trekkes ut - ikke har eller har hatt medlemsskap i helse- og omsorgskomiteen i den aktuelle kommune og/eller er ansatt i kommunen for eksempel som lærer eller annet ikke-typisk kommunearbeid. I så fall skal det være tilstrekkelig å inngi en protest på et hvilket som helst uholdbart grunnlag - og vedkommende må bli fjernet fra saken.
Det spørs om det etter dette vil bli mange igjen på listene domstolene og fylkesnemndene har, for meddommere/nemndsmedlemmer i saker som hører under helse- og sosialsektoren.
Den aktuelle avgjørelsen blir anket til lagmannsretten, for å få avklart om rettsregelen tingretten har trukket opp er rett eller gal.
Olav Sylte, Advokat MNA
Sylte arbeider spesielt med familie-, arv og eiendomsrett. Han har 16 års erfaring som jurist, og har tidligere arbeidet bl.a. i politiet, domstolen og forvaltningen. Han har hatt egen advokatbevilling siden 2001 og arbeider innen for sine fagfelt over hele landet.
Tel:004740400411 - mailto:olav@advokatsylte.no