Publisert: 1. oktober 2014
BARN UNDER 12 ÅR SKAL IKKE HA SAMME RETTIGHETER SOM VOKSNE TIL Å SLIPPE Å FORKLARE SEG MOT SINE NÆRMESTE
Olav Sylte - 03.10.14 11:02 - olav@advokatsylte.no
Borgarting lagmannsrett har i dag behandlet spørsmålet om krenkelser av menneskerettigheter for barn; ved ordningen Norge har med dommeravhør som ble innført av Stortinget i 2008.
Lagmannsretten kom til at voksne skal kunne nekte å forklare seg for politiet om straffbare forhold begått av egne foreldre og andre nærstående - mens barn som er under 12 år ikke skal ha en slik fritaksmulighet.
Barn under 12 år må derfor i motsetning til voksne, ta det vanskelige valget det er å velge mellom å lyve eller snakke sant når de skal forklare seg mot sine foreldre og andre nærstående overfor politiet.
Dette er ikke er i strid med rettighetene barn har etter barnekonvensjonen, mente lagmannsretten.
Vi er ikke enige med lagmannsretten i dette, og spørsmålet vil nå bli brakt videre til Høyesterett som antas å ta stilling til spørsmålet på nyåret.
Straff har i Norge en allmenprevantiv og individualprevantiv funksjon - og ikke en gjengjeldende slik som i mange ikke-vestlige land som vi ikke ønsker å sammenligne oss med.
Etter vårt syn hadde det vært mer forståelig at norsk lov var slik at friske mennesker i alderen 18 til 67 år ble belastet med denne form for offentlig bistand, for å forbedre kriminalitetsstatistikken.
Behandlingen i Høyesterett vil skje samtidig med at Regjeringen parallelt behandler spørsmålet om å gjøre ytterligere innskrenkninger i det vi har påpekt er menneskerettigheter for barn.
Et regjeringsnedsatt utvalg har nemlig foreslått å utvide gruppen av barn, som skal ha plikt til å forklare seg mot sine nærstående, fra 12 år til 15 år.
Utvalgets forslag har allerede vært til høring, og det kom inn ca. 50 høringsuttalelser. Ingen av disse drøftet konkret problematikken som vi har reist i forhold til barnekonvensjonen artikkel 12.
Nasjonal institusjon for menneskerettigheter påpekte imidlertid på generelt grunnlag, at forslaget:
ma? vurderes opp mot Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser gjeldende barn og psykisk utviklingshemmede, før en lovproposisjon eventuelt besluttes fremlagt.
Olav Sylte, Advokat MNA
Sylte arbeider spesielt med familie-, arv og eiendomsrett. Han har 16 års erfaring som jurist, og har tidligere arbeidet bl.a. i politiet, domstolen og forvaltningen. Han har hatt egen advokatbevilling siden 2001 og arbeider innen for sine fagfelt over hele landet.
Tel:004740400411 - mailto:olav@advokatsylte.no