Hvordan går du frem ved separasjon og skilsmisse?

Hvordan går du frem ved separasjon og skilsmisse?

Publisert: 10. februar 2014

 Skilsmisse-12
Foto: Illustrasjonsbilde

SLIK GÅR DU FREM VED SEPARASJON OG SKILSMISSE

Her finner du blankettene og den viktigste informasjonen du trenger for separasjon og skilsmisse.
Søknadsskjema
Du finner skjema for søknad om separasjon og skilsmisse 
her. Dette skal fylles ut og signeres av ektefellene og sendes til fylkesmannen lokalt dere bodde før separasjonen.

Husk at to vitner må medundertegne søknaden. Ved bruk av advokat eller offentlig tjenestemann, er det tilstrekkelig med en slik som vitne.  

Du må  ogsålegge ved vigselattest og meklingsattest. Sistnevnte er imidlertid bare nødvendig dersom dere har felles barn som er under 16 år. 

Vilkårene for separasjon
Hver av ektfellene står fritt til å kreve separasjon. Det forutsettes imidlertid at partene da flytter fra hverandre innen rimelig tid. Dersom de ikke gjør dette, blir separasjonen uten rettsvirkning. Det samme gjelder dersom de flytter sammen igjen. Kortvarige forsøk på å gjenoppta samlivet godtas likevel.

Vilkårene for skilsmisse
Hver av ektefellene står også fritt til å kreve skilsmisse, når de har vært separert i minst ett år. Da benyttes også egen blankett som også sendes til Fylkesmannen. 

En ektefelle kan også kreve skilsmisse tidligere, dersom den andre ektefellen med hensikt har forsøkt å drepe ham eller henne eller barna eller forsettlig har utsatt dem for alvorlig mishandling. Det samme gjelder dersom ektefellen har opptrådt på en måte som er egnet til å fremkalle alvorlig frykt for slik atferd. I slike tilfeller må kravet om skilsmisse være reist med søksmål innen seks måneder etter at ektefellen fikk kjennskap til handlingen, og senest to år etter at den fant sted.

Det samme gjelder dersom en ektefelle er blitt tvunget til å inngå ekteskapet ved rettsstridig atferd (tvangsekteskap). Det er uten betydning hvem som har utøvd tvangen. 

Virkningene 
Virkningene av separasjon og skilsmisse inntrer den dagen fylkesmannen gir eller dom blir avsagt, når ikke annet er særskilt bestemt. Innad i forhold til skifteoppgjøret, regnes imidlertid alltid datoen for fraflytting dersom denne inntreffer før separasjonsbevilling gis (skjæringstidspunktet).

Bevilling eller dom om skilsmisse gir imidlertid ikke rett til å inngå nytt ekteskap før bevillingen er blitt endelig eller dommen rettskraftig.

Dersom skilsmissevedtaket har vært gjenstand for klage, regnes ikke vedtaket som endelig før etter utløpet av søksmålsfristen.

Skifteoppgjøret 
Skifteoppgjøret bør foretas innen rimelig tid fra separasjonen. Det er ikke nødvendig at det er ferdig for å få innvilget skilsmisse. Det anbefales imidlertid at en ikke venter for lenge, for det kan medføre rettstap for noen av partene - særlig ut fra bevmessige hensyn. Se noen nærmere om dette i noen av våre publiserte artikler om temaene:

Skifteoppgjøret
Bestem hva dere vil!
Skjevdeling
Gjeldsfordeling
De økonomiske konfliktene
Rettigheter ved samlivsbrudd

Barnefordelingen 
Avgjørelsen av hvor felles barn skal bo og fastsettelse av eventuelt samvær for den andre, bør foretas straks ved separasjonen ut fra hensynet til barnets beste. Det er imidlertid uten betydning både for spørsmålet om separasjon og skilsmisse, om partene har kommet til enighet. Her kan du lese noen av artiklene vi har publisert om barnefordeling tidligere:

Delt bosted
Foreldreansvar
Samværsrett
Rettssaker om barn
Barnbidrag
Reisekostnader ved samvær

Fri rettshjelp
 
Det kan innvilges fri rettshjelp av advokater som arbeider med skilsmissesaker.
 Vilkårene for dette er at inntekten før skatt er under kr. 246.000,-/år og at du ikke har netto formue over kr. 100.000,-. Du kan få nærmere informasjon om ordningen med fri rettshjelp hos alle advokater som arbeider med slike saker. Les mer om fri rettshjelp her.

__________________________________________________________________

Vi har spisskompetanse på barne- og skilsmisserett!
Medarbeidere-1

- Bistand ved privat og offentlig skifte
-Bistand ved barnefordelingstvister
- Bistand ved rettslige prosesser

 

 
Del denne siden: