Arvingen som mente at boligen tilhørte dødsboet og ikke den andre arvingen som hadde bodd i den i 30 år, fikk fullt medhold av retten og tilkjent sakens omkostninger.
Publisert: 2. februar 2014
Tønsberg tingrett avsa den 27. januar 2014 dom i tvist om eiendomsrett for bolig i forbindelse med et arveoppgjør. Retten bestemte at eiendommen det ble tvistet om skulle anses å tilhøre boet. Dette fordi det ikke forelå noe som helst skriflig eller annet notifiserbart som tilsa at eiendomsretten noen gang var blitt overdratt fra avdøde. Advokatfirmaet Sylte representerte arvingen som ble gitt medhold.
30 års bruk ble ikke ansett tilstrekkelig
Arvingen som tapte saken hadde bodd i boligen som var foreldrenes eiendom i ca. 30 år. Han hadde også bebodd den i mange år etter at foreldrene hadde flyttet ut. Han gjorde gjeldende at han hadde påkostet boligen og oppjustert den, etter muntlig avtale med foreldrene om at han derved fikk overført eiendomsretten til seg.
Manglende tinglysning og dokumentasjon
Den angivelige eiendomsoverføringen ble aldri tinglyst, slik at eiendommen fortsatt stod registrert på foreldrene ved deres dødsfall. Partene var enige om at dette ikke nødvendigvis forhindret at eiendomsretten kunne være overdratt før dødsfallet. Det forelå imidlertid heller ikke noen skriftlig avtale eller annet skriftlig dokument, som viste at eiendomsretten noen gang var blitt overført.
Påstod eiendomsrett etter foreldrenes død
Verken avdøde eller arvingen gav noen gang uttrykk overfor omverdenen at eiendommen var blitt overdratt. Dette kom først frem etter dødsfallet til lengstlevende, ved at arvingen gjorde gjeldende dette under skifteoppgjøret. Tingretten mente at dette sammenholdt med den manglende dokumentasjon, måtte medføre at eiendomsretten ikke kunne anses overført før dette dødsfallet.
Du kan også lese mer om saken i Tønsberg Blad. (red. tillegg 4.2.14)