Navarsete-meldingen er ikke politisak

Navarsete-meldingen er ikke politisak

Jeg tipper at partikameratene aldri tenkte på konsekvensene av hva de gjorde, mens kameraten var på do og meldingen ble sendt.

Olav Sylte

Forfatter: Olav Sylte
Publisert: 19. april 2018

De to stjerneadvokatene som uttalte til Nettavisen at "Navarsete-overgrepet" er en politisak, kalles herved tilbake til jorden for å lese straffeloven. Politiet vil ikke åpne etterforskning av noe som ikke er straffbart.

Den ene advokaten, advokat Jon Wessel-Aas, mener at meldingen som ble sendt fra festen i februar 2016, kan være en straffbar seksualkrenkelse i medhold av straffeloven § 298. Det er åpenbart galt. Bestemmelsen taler om "atferd", dvs. f.eks. gjentatte handlinger og ikke en enkeltstående tekstmelding med en ytring overfor en voksen dame av en karakter som det her. Det at denne ene stk. enkeltstående ytringen er støtende eller seksuelt trakasserende sett fra mottakerens side, er i seg selv ikke tilstrekkelig omfattende til at forholdet kan anses som straffbar "atferd" etter bestemmelsen. Uansett ville forholdet ha vært foreldet. Bare dette siste ville gjort at en anmeldelse ville blitt henlagt av politiet før den ble mottatt.

Den andre advokaten, advokat Per Danielsen, muligens med støtte fra advokat Wessel-Aas, mener at forholdet også rammes av straffeloven § 266 som hensynsløs atferd. Det er også galt og på samme grunnlag. Denne bestemmelsen oppstiller også som vilkår at det må dreie seg om "atferd".

Begge bestemmelsene oppstiller dessuten krav til forsett, dvs. at avsender i edru tilstand ville forstått at Navarsete nettopp hadde vært i begravelse samt at hun for sin del som mottaker, ikke forstod at dette egentlig bare var en dårlig spøk overfor mobiltelefonens eier. Han har forklart at han var på do da meldingen ble sendt og at telefonen lå igjen inne på rommet hvor de andre partikameratene befant seg. 

Jeg tipper at de gjenværende partikameratene aldri tenkte over konsekvensene av hva de gjorde da meldingen ble sendt, og at de nå i dag er like overrasket over hvor stort fokus det er blitt på det de trodde var en morsomhet den gang. Ingen av dem kan derfor forklare noe av det jeg skriver om her.

Del denne siden: