Advokatene tar avstand fra Sverigedemokratene

Bilde: Fra Riksdagen

Advokatene tar avstand fra Sverigedemokratene

Dette kan ​være farlig i et rettssamfunn, men det at advokatstanden "tar parti" kan også svekke tilliten utad til den "juridiske og partinøytrale stand".

Olav Sylte

Forfatter: Olav Sylte
Publisert: 9. september 2018

Det svenske Advokatsamfundet har tilsynelatende gjennom dets leder Anne Ramberg, gått ut i den svenske valgkampen og tatt parti mot Sverigedemokratene. Jeg tviler på at den norske advokatforeningen ville funnet på å gjøre noe lignende. 

Det som har skjedd, er at Ramberg skrev en blogg den 29. august 2018. Denne ble så inntatt i Tidskrift för Sveriges advokatsamfund (nr 6, 2018), og er gjennom den svenske valgkampen blitt "markedsført" gjennom advokatsamfundets egen nettside. I bloggen trekker Ramberg frem rasistiske og kritikkverdige enkeltsitater fra enkeltpolitikere hos Sverigedemokratene, som de skal ha benyttet i partiets oppstart flere år tidligere.

I bloggen skriver Ramberg blant annet:

"Det finns många som anser att det är osakligt, överdrivet och direkt missvisande att jämföra den framväxande främlingsfientligheten i Sverige och Europa med de judeförföljelser som i inleddes i Tyskland på 1930-talet. Det tycker inte jag".

Det etterleves liten tvil om at det svenske Advokatsamfundet som egentlig skal være en ikke-partipolitisk aktør, kan ha inntatt noe som ligner et partipolitisk standpunkt på samme måte som det SVT kom i skade for å gjøre i forgårs da redaktøren tok avstand fra Åkeson under en partilederdebatt. 

Den svenske advokat som stemmer SD, tør nok neppe fortelle det til andre vil jeg tro av frykt for å miste lisensen hen har.

Jurister har en særlig oppgave å ivareta de svake i samfunnet og grunnleggende menneskerettigheter, herunder beskyttelse mot rasisme på den ene siden og ytringsfrihet og politisk frihet på den andre. Dette som våre kollegaer i Sverige nå gjør, kan derfor også være farlig i et rettssamfunn. Det kan svekke tilliten til den "juridiske og partinøytrale stand" - i hvert fall utad.

Del denne siden: